Археологът Ивайло Кънев : Изключителна находка на Родостица -шест сребърни монети в бронзов съд

вторник, 12 август 2014 г.

Share this history on :

Току-що при разкопки на крепостта Родостица край ивайловградското село Хухла екипът на археолога Ивайло Кънев се натъкна на изключително ценна колективна находка – шест сребърни монети в бронзов съд. Монетите са от първата четвърт на 13-ти век. Съдът, в който са открити, е деформиран, но монетите са в изключително добро състояние и могат веднага да бъдат експонирани, заяви специално за „Нов живот” Ивайло Кънев.
Монетите са византийски. От лицевата им страна има релефно изображение на светец воин с меч и император, които заедно държат кръст. От обратната страна е образът на Христос Вседържител.
През последните 8 години на задълбочено проучване на средновековната българска твърдина археолозите и друг път са откривали монети. Миналата година са били намерени 19 бронзови монети.
Сегашната находка е изключително ценна. Самият Ивайло Кънев я определя като „панделката” на 8-годишните задълбочени проучвания на Родостица.
Тазгодишните разкопки започнаха преди десетина дни и ще продължат до края на август. Финансирането е от Министерството на културата, Националния исторически музей и Община Ивайловград.
Общо за последните 8 години за разкопки на Родостица са похарчени около 90 000 лева.
В момента в екипа на Ивайло Кънев участват студенти по археология. В началото е имало и група студенти от Франция.
Източник : в."Нов живот"

От НИМ съобщиха също, че археологът от НИМ д-р Ивайло Кънев откри при редовни разкопки край Ивайловград съкровище от шест билонови монети (билон: сплав от сребро и злато – б. а.). Откритието е направено в крепостта Родестица в Родопите /съществувала от ІV до ХІV век/, край която река Арда излиза в Беломорската равнина.
Монетите са свидетелство за тежка икономическа криза във Византия през 1081 година, по времето на император Алексий Комнин. Императорът заповядал да оберат от църквите и манастирите свещените съдове, претопил ги и насякъл тези монети, с които плащал на администрацията и войската.

0 коментара:

Публикуване на коментар