Син език избива стадата в Ивайловградско

вторник, 22 юли 2014 г.

Share this history on :


Няма незасегнато стопанство, чудим се какво да правим с болните, казват стопаните
Овцете ни измират от Син език, ще останем без стада. Безпомощни сме, гледаме как животните умират. За това сигнализираха стопани от Ивайловградско, които се чудят какво да правят, тъй като от 20-на дни насам болестта взема все нови жертви. 7 овце ми умряха, имам 35 болни. Отделил съм ги от здравите, но освен да гледам, че си отиват, друго не мога да направя, разказва Мирослав Хусков от Пелевун. Даваме им антибиотици, но знаем че ще умрат. В Гугутка на колега му измряха 60 овце. Вече има и заболели крави, допълни още той.
Според сигнала, постъпил в редакцията, "няма село в Ивайловградско и Маджаровско без заразени животни - всяко стадо (овце, кози и крави) е със загуби"."Има и животновъди със 100% загуби. Общините и кметствата не предприемат никакви действия за съдействие и подкрепа на фермерите", пишат обезпокоени животновъдите.
Ветеринарите дойдоха, взеха проби и болестта се потвърди. Казаха да пръскаме срещу комари, тъй като заразата се предава от ухапване от насекомите. Това обаче не спира разпространението й, нови животни се разболяват, казват обезпокоени стопаните. Колата на екарисажа идва веднъж седмично, не можем да загробим умрелите, тъй като няма да получим обезщетения, казват още фермерите.
Заради огнище на болестта в Ивайловградско в началото на месеца бе свикана областната епизоотична комисия. В предприетите мерки със заповед на областния управител Кадир Исов, се предвиждат евтаназиране и загробване на всички заболели животни, както и клинични прегледи през две седмици на преживните. Забранена е пашата на всички възприемчиви животни, в часовете на активен летеж на комарите от 19 до 8 ч.
Вчера директорът на агенцията по храните Кирил Делчев и началникът на отдел д-р Владимир Хърсев, не бяха открити за коментар за това какъв е размерът на щетите.
Болестта "син език" се наблюдава в години на висока влажност и по поречието на водни басейни. Последно в областта е регистрирана през 1999 г.

Източник:http://www.hsmaritsa.com/regiona/sin-ezik-izbiva-stadata-v-ivaylovgradsko.html

0 коментара:

Публикуване на коментар