И код червено немее пред Хухленските мистерии

вторник, 17 юли 2012 г.

Share this history on :

Поетът Петър Василев и световноизвестният цигулар Недим Налбантоглу от Турция станаха почетни селяни на ивайловградското село Хухла. Тази година мистериозният комитет заседава цели три дни и три нощи и определи двама изключителни творци да бъдат носители на званието, каза преди награждаването организаторът на културния фест хухленецът Иван Бунков. 

Малката статуетка цървул, с дупка на петата, в който се побира земното кълбо, поетът и музикантът получиха в присъствието на стотици хухленци и потомци на хухленци, гости от цялата страна, от Турция и Гърция, та чак и от Калифорния / САЩ/ дошли, за да се потопят в атмосферата на едно необикновеното културно събитие.

Поетът Петър Василев, който е роден в Хухла, рецитира свои стихове от последната си книга „Българска орис" - поезия и спомени, издателство на „Нов живот" - ИК „Родопи" ООД.  Творецът с треперещ глас представи няколко свои стихотворения и дълбоко от душа сподели : „ Поете,братко, и тебе виждам / и тебе чувам – зная ти хала :/ и ти си мачкан дважди и трижди.../ но стига братко, думи на халос - / по-тежки думи подбирай, брате, / по-леко вдигай челото горе, / че не случайно Бог ни изпрати/ такава орис...Българска орис."

Талантливият цигулар Недим Налбантоглу отново се разговори със своята цигулка. За трети път той посещава Хухла. На Зимните Мистерии през февруари на Трифон Зарезан тази година въпреки студа и снега прекоси три държави и свири заедно с оркестъра на Нешко Нешев на площада и в хоремага в селото. Не може да се забрави и неговото първо участие през 2011-та, когато облечен във везана българска риза, изпълни с такъв хъс „Дилмано, Дилберо", че все едно душата и сърцето си раздаде на Илинденя. Дълго още ще се помни и изпълнението му от тази година на музиката с импровизациите на основата на българския фолклор.

Безспорно едно от най-впечатляващото изпълнение в концертната програма бе новата пиеса „Летни дъжд" - народна музика, с ориенталски елементи, защото бе необикновена, вдъхновяваща и изключително талантливо произведение, което Нешко Нешев е написал в екстаз, както той самия признава. Текстът бе на Иван Бунков,  а неподражаемото изпълнение бе на певицата Ивелина Балчева, специален гост на празника. Написаната за Мистерииите на Хухла 2012 година музикална пиеса „Летни дъжд" бе подготвена непосредствено преди празника, а текстът бе сътворен буквално на крак предната вечер „Ако правим нещо ново, събираме се с един ден по-рано, за да се стиковаме– аранжименти, сола. Така беше и сега с „ Летни дъжд. С Ивелина се познаваме отдавна и всичко се получи много добре, сподели Нешко Нешев.

Програмата на импровизираната сцена на амфитеатъра на връх Свети Илия бе открита с изпълнението на „Химнът на Хухла". Една шеговита песен, за родното село, родило поети, доктори, генерали, журналисти и спортисти, музиканти, безспорни таланти, сътворена и изпълнена от хухленското семейство Златка и Илия Христови. След тях прозвуча и още един химн, на тракийци - „Ясен месец веч изгрява" на войводата Яни Попов, в изпълнение на хористите от клуб „Тракия" Ивайловград. 

Глас на върха извиси и таланта на България Богдана Петрова, чиято баба е родом от Хухла. И тази година групата от ивайловградското село Свирачи огласи сцената с автентичните песни на българите преселници от Мала Азия, запазили столетия носиите и песните на Хухла от преди изселването им оттатък Мраморно море.

Тази година присъстваше и хуморът. Дойдоха представители на хасковският вестник „Каунь", а самият главен редактор  Янко Митев бе водещ на вечерта заедно с журналистката Катя Стайкова от Пловдив. Езикът, на който се списва вестникът е хасковският диалект, а хухленският е доста подобен на него. Художниците от вестника направиха съвременна инсталация – „Плодородие" със зеленчуци, пуканки и бутилка ракия. Те рисуваха в движение и показаха на опънато въженце повече от двадесет рисунки от присъстващите типажи. 

Поздравление към присъстващите от името на кмета на общината Диана Овчарова отправи заместник-кметът Стефан Тонев. Той връчи на Иван Бунков подарък икона за параклиса „Свети Илия". Духовният храм тази година бе с художествено осветление, дарение от хухленеца инж. Христо Григоров и семейството му. Григоров сам е измайсторил пестеливото осветление. Преди години той сам измайсторил механизъм, който с помощта на чистачка от „Моксвич" , бие сам камбаната сутрин и вечер.

Ритуалното потапяне във водите на водопада –светилище край Арда отново събра гостите под прохладните сенки на вековните чинари. Присъстващите  бяха пленени освен от красотата на природата и от музикално-поетичният рецитал на Татяна Йотова от Айтос.

Част от Мистериите бяха и „Мистериозните цветя на Източните Родопи". Христо Христо и Стефан Аврамов, експерти по дива природа и биоразнообразие по проекта  „Новото тракийско злато" заедно с Цвятко Апостолов показаха снимки на красивите цветя. Фотоизложбата бе уредена в залата на читалището в Хухла. Посетителите на изложбата научиха, че орхидеите в района на Ивайловград са  близо 30 вида. Сред тях са пеперудоцветният салеп, включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис, двурогата и паяковидна пчелици. Само тук се среща и дремников главопрашник.

Мистериозно започна и мистериозно завърши поредното издание на хухленския празник, за който се говореше дни преди началото и за който ще се говори и още много дни след това. Всеки присъстващ се зареди с положителна енергия от мистичния връх, а организаторите записаха в паметта за поколенията творчество на необикновени таланти. 

За поредна година Мистериите на Хухла се провеждат със съдействието на община Ивайловград и подкрепата на дарители.

Диана Маркова

 

0 коментара:

Публикуване на коментар