Потомци на малоазианци спомниха завръщането на дедите им преди 100 години

вторник, 2 септември 2014 г.

Share this history on :
С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, увековечила спомена за заселването на малоазианци в ивайловградския квартал "Лъджа" започна тържествената част на празничните, четиридневни прояви, посветени на 100 години от завръщането на българите от Мала Азия. Особено вълнуващ бе момента, в който бе възпроизведено пристигането в Лъджа на семейства от Мандър, днешното село Мурайе в Турция, които насилствено, със заплаха за живота си са принудени да се изселят. В каруцата освен оскъдния си личен багаж българите носят и църковна камбана. Камбаната, която отново ще зазвъни на мястото, където ще се установят. Според историческите сведения, през 1914 г. след Балканската война, 123 семейства от българското тогава село Мандър в Мала Азия, се заселват в с. Лъджа. В Мандър те оставят плодородни ниви и двукатни къщи, без да могат да продадат или разменят имотите си.
Съборът бе повод мнозина да се върнат към родовите си корени, както и да се поклонят пред подвига на своите предци, които през годините са съхранили своя бит и култура, далеч от родината. Богата концертна програма, в която участваха певчески и танцови самодейни състави от Ивайловград и Кърджали впечатли, дошлите на събора. Народни хора се виха под звуците на гостуващия оркестър от Пловдив. Преди това в ранните часове бе отслужен водосвет в църквата "Св. Св. Константин и Елена" в "Лъджа", а след това бе раздаден курбан за здраве .
Честването на паметната годишнина бе уважено от Петра Мечева – председател на тракийски женски съюз, Яни Янев – зам. – председател на върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, ген. Нонка Матова – председател на тракийско дружество ‘’Войвода Руси Славов’’ в Пловдив, Георги Димитров – зам. – председател на Тракийския младежки съюз в България, както и ръководителите на тракийските дружества в Момчилград и Крумовград, членове на тракийски младежки съюз в Стара Загора.
Историческите сведения за годините на изпитание, но и на съзидание са събрани в книгата "Село Мандър и Лъджа - история на дедите ни", с автор историчката Василка Ташкова, потомка на бежанци от Мала Азия. Книгата разказва за миналото на малоазианци, за това как и кога са се озовали в Мала Азия и още как се завръщат в България, през какво са преминали, когато са тръгнали към неизвестното, как са устроили живота си на новото място, започвайки всичко отначало, споделя Ташкова. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Стефан Танев, родом от кв. "Лъджа", бивш кмет на Ивайловград. Представянето на книгата бе последвано от вълнуващия музикално-танцов обред "Седянка", който бе пресъздаден на сцената на кварталното читалище. След това седянката прерасна в дискотека на открито.
Хиляди потомци на заселилите се българи от Мала Азия в Ивайловградските села Плевун, Свирачи и Орешино също честваха по подобаващ начин 100 години от завръщането на малоазианци.
Това историческо събитие , предопределило развитието на крайграничните села бе чествано с организиране на събори, откриване на паметни плочи, представяне на исторически книги, водосвети и концертни програми. Жители и гости спомниха подвига на своите предци, които съхраняват своя бит и култура далеч от родината, насилствено прокудени след това през пролетта на 1914 година.




0 коментара:

Публикуване на коментар