Честваха 50 години гранично поделение в Ивайловград

сряда, 10 октомври 2012 г.

Share this history on :

С полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг граничари, започна отбелязването на 50 годишнината от създаването на поделението в Ивайловград. Гости на празника, честван на 6 октомври бяха директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" главен инспектор Бойко Божков, генералът от резерва Костадин Белчев, командир в поделението през периода 1974 и 1976 –та, започвайки своя професионален път тук,  както и председателят на сдружението на офицерите и сержантите от резерва на клуб "Граничар" София полковник от резерва Иван Петров. Честването уважиха и кмета на Ивайловград Диана Овчарова и Председателят на Общинския съвет Дарина Зафирова.

Гостите посетиха музея на граничната охрана, намиращ се в двора на ГПУ в Ивайловград. В експозицията могат  да се видят униформите на граничната стража преди 1944 година, стари оръжия, богат снимков материал за охраната на границата през различните периоди от съществуването на поделението. Музеен експонат е и макет на телените заграждения, както и техническите средства, сигнализиращи за нарушители. 

Празничен концерт в читалището в града събра гостите, бивши и настоящи служители, техните семейства, близки и познати от Ивайловград и различни краища на България . Самодейни певчески, читалищни състави  и специалния поздрав от танцьорите на училището в Ивайловград трогнаха всички с изпълненията си. 

С празнична вечеря, с много тостове и пожелания, с близки и далечни споделени спомени на бивши и настоящи граничари, завърши честването на 50 години гранично поделение в Ивайловград

История : През  1962 година с министерска заповед, на базата на съществуващите две комендатури, едната с местостоянка село Ботурче, а другата в Ивайловград, където се създава граничен отряд в Ивайловград. Възложена е охраната на част от границата с Република Гърция в участък с обща дължина 88 километра, от които 68,5 км сухопътна и 19,5 км речна, с 12 гранични застави. 

Днес Граничният полицейски участък в Ивайловград е структурно звено в Регионален граничен сектор Смолян. Охраната се осъществява с използването на патрулно-постови сили, технически и електронни средства. Граничите полицаи изпълняват от две години и функции по контрол за на граничния режим на граничните контролно-пропускателния пункт  Ивайловград – Кипринос.


0 коментара:

Публикуване на коментар