Холандци правят пътеводител за Източните Родопи

вторник, 8 май 2012 г.

Share this history on :

Холандската организация Кросбил Гайдс подготвя пътеводител за Източните Родопи. Досега направените справочници са на английски език  и са много популярни сред екотуристи и природолюбители.

Холандците обикалят Родопите, първо бяха в гръцката част на планината. Видяхме интересни видове растения и животни по маршрутите, разказва Алберт Влийгентхарт. Откриването край река Бяла, Ивайловградско през 1999 г. на пролетната зеленка – нов вид водно конче, Bulgarian Еmerald, доказва според него, че това е уникален район на Европа. Ще има посочени маршрути, които при обиколки пеш или с кола дават представа за характерните видове в описваните хабитати.

Пътеводителят ще обхване всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до  Еврос. В него няма да се посочва точното местоположение на уязвимите видове.

Очаква се пътеводителят на Кросбил Гайдс за Източните Родопи да бъде на пазара през 2013 година. Ще бъде продаван  в книжарници в Северна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят.

Издаването на пътеводителя е подпомогнато от проекта „Новото тракийско злато"

Повече на сайта :http://newthraciangold.eu


0 коментара:

Публикуване на коментар