Поклон пред паметта на фронтоваците

четвъртък, 10 май 2012 г.

Share this history on :

 В Ивайловград 67 годишнина от края на Втората Световна война и  9 май - Ден на Европа бяха отбелязани с поклонение пред паметната плоча на загиналите 26 офицери, подофицери и редници от града и селата. Мраморната  плоча с гравираните  имена на фронтоваците е  монтирана в парковото пространство на Общинския музей. 

На поклонението присъстваха едва трима от общо около десетина живи фронтоваци. Те сведоха  чела пред паметта на своите бойни другари. 

Поздравление за празника отправи кметът на общината Диана Овчарова. Директорът на музея Николина Райкова припомни историческите факти от най-кръвопролитната война за човечеството.

Децата от детската градина представиха кратка музикална програма.

Цветя и венци от общината, Общинския съвет, училището и Съюза на офицерите и сержантите от запаса, както и от на Об на БСП и ПП «Герб» обсипаха паметника на фронтоваците от Ивайловградския край. 

Според историческите сведения Ивайловградската дружина е част от регулярния боен състав на 10-та Родопска дивизия, в която влиза 44 –ти пехотен Тунджански полк.  Към този полк се числи и Ивайловградската дружина с командир капитан Иван Цонков. Дружината е участвала в бойните действия в Унгария при преминаването на канала ПРИНЦИПАЛИС, в Мурската операция и при форсирането на река Драва. 

Снимка архив от 2011 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар