Тракийци от Ивайловград на Гергьовден в Одрин

вторник, 8 май 2012 г.

Share this history on :

На Гергьовден 6 май Съюзът на тракийските дружества в България организира традиционния Национален Гергьовски тракийски събор в двора на българската църква „Свети Великомъченик Георги" в Одрин.

И тази година тук  дойдоха стотици българи, пропътували не малко километри, за да отдадат своята почит към Св. Великомъченик Георги и да почетат празника на посветения на мъченика-войн български храм в Одрин, допринасяйки по този начин за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край. Сред поклонниците в църквата „Свети Георги" бяха и членове на тракийското дружество в Ивайловград, заедно с бившия кмет на Ивайловград Стефан Танев, който е член на Националния съвет на Съюза на тракийските дружества в България.

Тракийските българите не забравят своите светини зад граница и потокът поклонници от България, дошли да се поклонят в двата български храма в Одрин, никога не престава.

На 6 май бе отслужена тържествена литургия отец Александър Чакърък.Специално за този ден присъстваха и генералните консули на България в Одрин и Истанбул  Художествената програма, в която участва и певеца, известен с организирането на най-дългото хоро,  Илия Луков, както и фолклорни певчески и танцови състави от България,  разкри богатството и многообразието на тракийския фолклор.

 

 

0 коментара:

Публикуване на коментар