Лятна фиеста събра отбрани гости във винарна

понеделник, 30 юни 2014 г.

Share this history on :

Да опознаят, да обикнат и всеки път отново да се връщат тук в Ивайловград, за да се потопят в неземните природни красоти и богатото културно-историческо наследство на този край, е мисията на летния празник, който вече трета година организират собствениците на винарна, Иванка и Юлиян Ямантиеви. Само три дни след лятното слънцестоене - Еньовден гости от София, Пловдив, Хасково и от съседна Гърция бяха в плен на красотите на южния Ивайловград , който един от районите в България с най-много слънчеви дни. След като посетиха антична вила „Армира” , селата на бубите Мандрица, Долно Луково, църквата в Свирачи с „биещата икона” , античния мост над река „Армира” и крепостта „Лютица” вечерта гостите се събраха в двора на винарската изба. Игривите хора на децата от танцовия състав към читалището дадоха силно начало на вечерта, а ритъмът на българското право хоро и ръченицата се редуваше с гръцкото сиртаки, в изпълнение на певци и инструменталисти от Димотика и Солун.
И защото култът към слънцето има водеща роля в магическата обредност, в народните вярвания около Еньовден, голям запален огън и шествие от горящи факли осветиха тържеството. В огъня лумна еньовския венец от миналата година с убедеността, че така се изпепелява злото и се пречистват помислите, за да се върви напред и добрите начинания да се увенчават с успех.
Едно от най-вълнуващите преживявания по време на летния празник бе промушването през новия еньовския венец, изплетен с 77 билки от сръчните ръце на жените от групата за автентичен фолклор от ивайловградското село Свирачи.
Стотици други по-малки цветни дъхави венци украсиха главите на гостите като преди това те бяха поръсени със светена вода. Всеки получи и малък свитък с пожелание или наричане за добри дни, щастие и сбъдване на мечтите.
Желанията полетяха и с подаръка от домакините, празнични светещи фенери, които озариха лятното небе. Опиянени от неповторимата емоция мало и голямо се хвана на хорото, което се зави три ката и продължи под разноцветните букети на впечатляваща заря.
За неуморните си танци гостите получиха и сила от богата трапеза, на която имаше от биопродуктите - овче сирене и кашкавал, телешко месо, на земеделските производители от ивайловградското село Плевун, от сладките изкушения, сред които драбишенска саралия и разбира се виното, и бяло и червено.
Това е нашия начин да популяризираме това прекрасно кътче от България, сподели Юлиян Ямантиев, който е убеден, че всеки, който посети Ивайловград непременно ще сподели преживяното, за да дойде отново с нови приятели

0 коментара:

Публикуване на коментар