Родители против закриването на ОДЗ филиал в кв. "Лъджа"

понеделник, 9 юни 2014 г.

Share this history on :
Против намеренията за закриване на филиала на ОДЗ „Ивайловград” в кв. Лъджа се обявиха родителите на децата, които го посещават. В отворено писмо до кмета Диана Овчарова и общинския съвет на Ивайловград те пишат: „Искаме да обърнем вниманието към един наболял проблем, който от няколко дни занимава обществеността и нас- родителите на децата от кв. Лъджа и с. Свирачи, свързано със заявеното пред нас, родителите, становище на г-жа Овчарова, че ОДЗ ''Ивайловград'' клон Лъджа ще бъде закрит през учебната 2014г. – 2015г. И ние, като родители на деца посещавали тази детска градина, ще сме принудени в бъдеще да извозваме ежедневно децата си до централната сграда. Това за много от нас е непосилна задача и с болка трябва да отбележим, че ако това се случи ще има деца, които рядко или дори няма да посещават детското заведение.” Родителите пишат още, че преди да настъпят тези събития всеки от тях е попълнил декларация за желанието им кое детско заведение да посещават децата- централната сграда или клон Лъджа. Единодушно писмено заявихме, че желаем да посещават клон Лъджа, което е по - удобно и практично за нас и нашите деца, уверяват родителите. В последвалите дебати между нас и кмета Диана Овчарова бе изтъкнато, че причина за затварянето на клон Лъджа са лошите условия в детското заведение. Затова искаме да заявим също, че сме съгласни да помогнем с безплатен труд по време на освежителния ремонт, уверяват родителите. Под откритото им писмо подписи са положили 15 души- толкова са и децата, които посещават филиала, по информация на един от родителите- Димитър Налбантов. Условията в детското заведение не са чак толкова лоши, но ако го закрият това ще усложни живота ни, коментира той. Разстоянието между централната детска градина и филиала не е чак толкова голямо- около 2 км, но всекидневните пътувания ще ни обременят с допълнителни разходи, а и децата ни тепърва ще трябва да се адаптират към новото място, посочи той.

Разбрах, че има такова писмо, но все още не съм го получила официално и не съм се запознала с това становище на родителите, коментира днес кметът на Ивайловград Диана Овчарова. Тя се ангажира по-късно през деня да разгледа мотивите и желанието на подписалите го. Разбира се, че няма с лека ръка да закрием детско заведение и по въпроса ще назнача комисия от специалисти, които да проучат всички детайли и едва тогава ще пристъпим към решение. До септември има достатъчно време, за да се произнесе и общинският съвет, посочи Диана Овчарова.

Местният парламент на Ивайловград заседава днес. Родителите се надяват, че някой от общинските съветници ще предложи темата за закриване на филиала в кв. Лъджа да бъде включена в дневния ред, а решението да е в полза на децата им.

източник :
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1277658

Ето и текста на отвореното писмо


ДО ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА
ОБЩИНА ИВАЙЛОВГРАД
КОПИЕ ДО КМЕТА НА
ОБЩИНА ИВАЙЛОВГРАД
КОПИЕ ДО ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ
ОБЩИНА ИВАЙЛОВГРАД



О Т В О Р Е Н О П И С М О


УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Като се подписваме под това отворено писмо, искаме да насочим Вашето внимание и усилия върху един наболял проблем, който от няколко дни занимава обществеността и нас родителите на децата от кв. Лъджа и с. Свирачи, свързано със заявеното пред нас родителите становище на г-жа Овчарова, че ОДЗ ''Ивайловград'' клон Лъджа ще бъде закрит през учебната 2014г. – 2015г. И ние като родители на деца посещавали тази детска градина ще сме принудени в бъдеще да извозваме ежедневно децата си до централната сграда. Това за много от нас е непосилна задача и с болка трябва да отбележим, че ако това се случи ще има деца, които рядко или дори няма да посещават детското заведение. Преди да настъпят тези събития към нас родителите бе отправена декларация, в която се питаше за нашето желание кое детско заведение да посещават децата ни, централната сграда или клон Лъджа, и ние единодушно писмено заявихме, че желаем да посещават клон Лъджа, което е по - удобно и практично за нас и нашите деца. В последвалите дебати между нас и г-жа Кмета бе изтъкнато, че причина за затварянето на клон Лъджа са условията в детското заведение, затова искаме да заявим също, че сме съгласни да помогнем с безплатен труд по време на освежителния ремонт. Всичко това е продиктувано от силното ни желание да съхраним това кътче на детска радост и глъч, което сме на път да изгубим, като много други преди това.
Затова Ви приканваме да разгледате това становище и последвалите действия от страна на г - жа Кмета за закриването на ОДЗ ''Ивайловград'' клон Лъджа.
В подкрепа на това наше становище и желание изпращаме подписка от нас родителите и жителите на кв. Лъджа, гр. Ивайловград, община Ивайловград.




гр. Ивайловград
06.06.2014г.

0 коментара:

Публикуване на коментар