Медицинският център в Ивайловград в ликвидация

вторник, 28 август 2012 г.

Share this history on :

С гласовете на оформилото се мнозинство в Общинския съвет в Ивайловград, четирима съветници от ГЕРБ и трима от десни партии, бе прието предложението на кмета на общината Диана Овчарова да бъде прекратена дейността на „Медицински център I  „ ЕООД в града .  Седемте, от общо 13 съветници,  гласуваха  и  „за" започването на процедура по ликвидация, която да трае 12 месеца. За ликвидатор бе избран  икономист.

Опозицията, в лицето на съветниците от Общинска левица и ДПС,  гласуваха „против". Те изразиха  несъгласие с крайната мярка и обвиниха управляващите в липса на виждане за развитието на здравните услуги за населението от общината.  Вие предприемате прибързани и необмислени действия  без да сте си направили труда да привлечете специалисти на място, без да сте положили усилия да разширите дейността на Медицинския център, без да осъзнавате тежките последици за населението, споделиха от опозицията на дебата, продължил  около два часа на заседанието, проведено на 27 август.

При закриването на болницата преди две години общинския съвет и тогавашното ръководство на общината  проведе редица срещи с министри, депутати, предизвика обществен дебат, търси активно специалисти, но твърде високите изисквания на здравната каса при защита на клинични пътеки и отънелия общински бюджет не позволи по нататъшното съществуване на болничното заведение. Сега аргументите за закриване на Медицинския център са почти същите, но без да бъдат положени усилия за търсене на алтернатива, критикуваха от опозицията. 

Предложението на управляващите за лекари, които да идват от болницата в Свиленград е доста необмислено и нереалистично стана ясно на заседанието. На многото въпроси управляващите нямаха отговор и тепърва увериха, че ще се водят преговори. 

В търсене на решение кметът Диана Овчарова покани на  29 август общинските съветници да се срещнат с д-р Ермов управител на Свиленградската многопрофилна болница за активно лечение, за да бъдат обсъдени варианти за специалисти, които да идват в Ивайловград  поне веднъж седмично за диагностично лечение.

Един от мотивите на кмета на община за прекратяване на дейността на Медицинския център бе и подаване молба за напускане  от  управителя  на лечебното заведение д-р Мариела Теохарова. Тя сподели пред общинските съветници , че с ликвидацията хората от Ивайловград и селата губят социални услуги, които трудно биха били осигурени на този етап от здравната реформа и във времето това ще се усеща все по- осезателно .Желанието си да бъде освободена от длъжността д-р Теохарова мотивира с несъгласието си с водената политика от сегашното общинско ръководство и мнозинството в местния парламент в областта на здравеопазването . 

Към момента Медицинският център няма задължения към доставчици, както и за ел. енергия и вода. Основните приходи за лечебната дейност на здравното заведение са дофинансиране от бюджета на общината, от договор със Здравната каса, малка част от неосигурени пациенти и наеми. По-важните специализирани здравни услуги на центъра са вътрешни, неврологични болести, ренгенология, хирургия, медицинска експертиза. 

 Въпреки това според докладната  на кмета на общината Диана Овчарова медицинския център  е работел без да предлага необходимите услуги на  населението, а същевременно дейността му е дофинансирана със значителни финансови средства от общинския бюджет. 

Решението за прекратяване на дейността на Медицинския център ще влезе в сила след получаване на съгласие от Министъра на здравеопазването, но  в действителност още днес д-р Теохарова не е на работа. Напусна работа и счетоводителят на центъра.  

След решението от вчера на Общинския съвет болното здравеопазване в община Ивайловград е застрашено от фатален край освен,  ако не се намери спешно животоспасяващо решение .


0 коментара:

Публикуване на коментар