Мандрица очаква гости от близо и далеч

вторник, 24 юли 2012 г.

Share this history on :

Отново заедно в Мандрица. Такъв е призивът на сдружение за възраждане на селото . На 28  юли ще се съберат мандричани от близо и далеч, обединени от любовта към родния край. Изпратили сме покани и на потомци на мандричани, които живеят в  Албания и Гърция, сподели председателят на сдружението Ивайло Петров. 

Програмата за събора ще започне в 17  часа с фолклорен концерт, в който ще участват самодейни певчески състави от Ивайловград и народен оркестър. Организатор на събора е и кметството в Мандрица и новия кметски наместник Христо Пеев със съдействието на община Ивайловград.

ИСТОРИЯ : 

Много източници сочат 1636 г.  за година на основаването на с. Мандрица, позовавайки се на надпис на камък до гробищната църква „Света Неделя". Легендата разказва, че селото е основано от трима братя албанци-християни от Северен Епир, село Виткучи (Vithkuqi), които приели да снабдяват с продоволствие турската войска и в знак на благодарност, беят им дал земя - колкото могат да обиколят от изгрев до залез слънце. Издействал им и ферман, според който бъдещото село било освободено от данъци, а на това място турци да не се заселват.


0 коментара:

Публикуване на коментар