Решават за статута на училищата по селата

сряда, 20 юни 2012 г.

Share this history on :

Три основни училища в селата да бъдат със статут на защитени, предлага кметът на община Ивайловград Диана Овчарова. Докладната с предложението ще бъде разгледана на сесия на Общинския съвет днес на 20 юни.

Основните училища в селата Свирачи, Железино и Белополци отговарят на нормативните изисквания, регламентирани в Закона за народната просвета, където е записано, че такъв статут могат да имат училища, които ако бъдат закрити,  поне 10 ученици в задължителна училищна възраст, ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близкото друго училище.  

Трите основни училища за поредна година  отговарят на законовите изисквания. За предстоящата нова учебна година ако училището в Свирачи бъде закрито ще пътуват 11 деца, от Железино 46 и от Белополци -30 ученици. 

Само придобиването на статут на защитени училища може да гарантира съществуването на училища в тези села, където броя на учениците е под 136 и се налага да има сляти паралелки. Статутът им гарантира допълнително финансиране от държавата и осигурява  съществуването им.

Други точки в проекта за дневен ред са : приемане на годишен план за развитие на социалните услуги в общината за 2013 година;  кандидатстване по схема „Помощ в дома" по ОП „Развитие на човешките ресурси" ; отстъпване на вещно право на ползване на фирма „Гнайс" върху имот общинска собственост. Съветниците ще се произнесат и за това дали  кметът на общината да прави промени в структурата на общинската администрация в рамките на одобрената численост.

Заседанието е днес 20 юни и е насрочено за 16.30 часа .




-----------------------------------------------------------------
Почивка в Тунис с чартърен полет, 8 дни! Богат избор на хотели!

0 коментара:

Публикуване на коментар