10 години с танците на "Лютица" честваха в Ивайловград

сряда, 6 юни 2012 г.

Share this history on :

 С впечатляващ концерт Детско-юношеският танцов ансамбъл „Лютица" към Детския комплекс в Ивайловград отпразнува 10 години от създаването си. С възторжени аплодисменти публиката  възнагради танцьорите, които показаха красотата на българските народни танци. Те бяха поднесени с оригинална хореография дело на заслужилия деятел на културата Атанас Николов. Той заедно с ръководителя на състава Йорданка Мамирева, директорът на комплекса Елена Кръстева и с подкрепата на общината през 2002 година създават „Лютица". Първоначално участват само момичета. Две години по-късно се присъединяват и момчета и така с всяка изминала година състава се разраства и става неизменен участник в културните прояви в крайграничничната община. 

През годините неуморния труд на участници и ръководители е възнаграден с любовта на публиката и редица награди от регионални и национални фестивали. Съставът получава признание и на престижни фестивали за фолклор и танцово изкуство и в чужбина.
Юбилейният концерт бе открит с един от най-вълнуващите танци „Нестинари", който Атанас Николов поставя по кратката музикална версия на големия български композитор Марин Големинов. Възторжената публика, в залата на читалището в града, бурно аплодира изпълненията и на танците „Харманджии", „ Танц с ластици"," Влашка сюита"," Тракийска копаница"," Из Тракийска равнина". Гост - певци от Харманли допълниха танцовата феерия с песен. На сцената се изявиха и най-малките участници от „Лютица" с танц „На мегдана", поставен от хореографа Мариана Проданова.
Поздравителни адреси и цветя по повод юбилея бяха изпратени от кмета на община Ивайловград Диана Овчарова, председателя на Общинския съвет Дарина Кисьова-Зафирова, от Александра Хорозова, директор на училището в града, както и от бивши възпитаници на ансамбъла.

 

0 коментара:

Публикуване на коментар