Хора и сиртаки се вихриха в изба за Еньовден

вторник, 26 юни 2012 г.

Share this history on :

Вълшебна бе нощта в Ивайловград срещу Еньовден във винарската изба „ВИНИВЕЛ" със собственици Иванка и Юлиян Ямантиеви. За първи път прочутите производители на вино от ивайловградско бяха домакини на необикновен празник, който зарадва гости от Пловдив, от съседна Гърция и местни жители. 

Както повеля традицията,  гостите преминаха за здраве през голям еньовски венец от билки. Венецът бе изплетен от участниците във фолклорната група от село Свирачи, от билки брани край селото. Всеки преминал през венеца получи и по отделно стръкче дъхави лековити треви с пожелание за берекет и късмет. 

Факелно шествие и голям огън осветяваха двора  на винарната, а присъстващите бяха пленени от истинска фолклорна фиеста, която представиха самодейни певчески и танцови състави от Ивайловград и село Свирачи. Автентичните песни на българите, преселници от Мала Азия в Свирачи, в изпълнение на жените от читалищната фолклорна група, тракийските песни на хор „Яни Попов" към клуб „Тракия" от Ивайловград, танците на децата от формация „Лютица"  плениха всички и аплодисментите бяха силни и искрени. Концертната програма бе открита от групата за стари градски песни „Незабрава" с песента „В село Браница ,вино кара воденица". 

Вечерта премина и под знака на приятелството между българи и гърци. Гост на тържеството бе кметът на близкото до границата с България село Алипохори, Трендафил Накудис, който лично приготви чеверме. Класически гръцки песни изпълниха любители музиканти от Орестиада. 

Кръшни български хора и гръцко сиртаки се редуваха под звездното небе на Еньовден, чието начало след полунощ бе възвестено с фойерверки. Пускането на фенери на желанията също бяха част от атрактивната програма на вечерта.

Всички гости похапнаха вкусни гозби и отбрани питиета на  „ВИНИВЕЛ". Насладиха се и на  домашно приготвените гръцки баници и баклави. Сред изложените ястия бяха: гръцка портокалова баница, прясно домашно сирене от ивайловградското село Плевун, ръжен хляб от Кърджали, гръцки и български зелници. На тържеството присъства и Зои Трангуди, която е издател на книга, в която са събрани отбрани стари рецепти от областта Тракия, в България и Гърция.

Правим този празник за първи  път  с идеята той да се превърне в традиция, сподели Юлиян Ямантиев, отправяйки поздрав към присъстващите. Той определи събитието със заглавието на една от книгите на известния с новаторското си творчество американски писател Уилям Сароян „ Нещо като нож, нещо като цвете изобщо като нищо на света". 


 

Диана Маркова

0 коментара:

Публикуване на коментар