Лазарки пеят в Свирачи и "Лъджа"

събота, 12 април 2014 г.

Share this history on :



/снимка архив 2010г./

В ивайловградското село Свирачи е жива народната традиция лазарки да обикалят всеки дом за здраве и да е плодородна годината. Едно от уникалните неща при честването на празника в Свирачи е обличането на кукла Лазар.
При обиколката из селото куклата се държи от русо момиче, за да са жълти и здрави житните класове, за да няма главни по царевицата, да не я хващат болести пшеницата, разказва Стайка Манолчина.
Празникът продължава три дни: петък, събота и неделя. Започва от петък, когато момите се събират в къща, най-често там, където има годеници, за да се облече куклата Лазар. Основата е дървена врътка. Облеклото е бяла риза с кърпа на главата. На кръста има вързана червена препаска / мъжки пояс /. Водачката на групата се избира ден преди празника. /снимка архив/
В събота на християнския празник Лазаровден групата на лазарките влиза във всеки дом. Наричанията са за здраве и плодородие. Жените домакини ги посрещат и ги даряват с малки хлебчета /колачки/ и пресни яйца. Рано сутринта момите пременени в нови и чисти носии закичени с венци от свежи цветя отиват най-напред в църквата и след литургията започват своята обиколка из селските къщи. Обикновено се започва от най-личната къща тази на кмета или на попа. В рърцете си носят върбови клонки, обхождат къщите и пеят: "Лазар не е всеки ден, Лазар веднъж в година. Ой Лазаре, Лазаре, завърти се Лазаре, да са пълни кошарите с овчици и вакли агънца. Завърти се Лазаре да се роят пчелите, да са здрави децата, да са здрави хората, да е плодородна годината…. " Има песни за момата в къщата, както и за ергенина.
Стопанката на къщата ги черпи с пита, дарява лазарките с кърпа и пресни яйца и нарича : "Тая година наште пилци все поладки да са !" Лазарките заиграват хоро, подскачат, изпълняват песни за дъжд и се пръскат с вода. Често стопанката кара лазарките да подскачат и да потропват силно с крака, докато танцуват, за да пораснат посевите високо, да се плодят домашните животни. Вярва се, че в къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. /архив 2010/
След като са обходили селото лазарките се събират извън селото. Там развалят куклата “лазар”, счупват врътката и я хвърлят в чужда мера, за да няма болести. В неделя групата на Лазарките се събира в местността Илинден край Свирачи, за да се почерпят със събраните дарове при обиколката на къщите.
Лазаровден се празнува и в ивайловградския квартал "Лъджа".
На празника групата на лазарките от "Лъджа" гостува в Ивайловград в дома на народния представител Стефан Танев , който заедно със съпругата си д-р Теохарова бяха особено щастливи да ги посрещнат.



Диана Маркова

0 коментара:

Публикуване на коментар