Честваха 150 години от рождението на акад. Любомир Милетич

вторник, 10 декември 2013 г.

Share this history on :

НаНационално честване на 150 години от рождението на академик Любомир Милетич се проведе под патронажа на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, съобщиха от пресцентъра на Българска академия на науките. Националното честване с научна конференция се проведе на 4 декември в БАН. Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, и Маргарита Попова приветстваха присъстващите, съобщава агенция Фокус. В пленарната сесия взеха участие акад. Михаил Виденов, акад. Георги Марков, доц. Александър Гребенаров и проф. Илия Тодев. Също бе представена книгата на Весела Ляхова „Бежанци”.

Забележителната книга на Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 година“ е документален разказ за насилственото прогонване на стотици хиляди българи от Тракия за дадените от тях жертви, за тяхното страдание и тежката бежанска съдба.
На 28 юни 1913 г. турските войски и башибозук нахлуха в Тракия в нарушение на Лондонския мирен договор, който бе очертал границата Мидия – Енос, и осъществиха геноцид над българското население, разориха и унищожиха стотици български села и изгониха от там българското население, заграбвайки неговите имоти, които и до днес, сто години по-късно, още никой не е обезщетил .

0 коментара:

Публикуване на коментар