Чиновници оставят замеделски стопани без помощи

вторник, 15 май 2012 г.

Share this history on :

Някои стопани от Ивайловградско няма да получат помощи за 2012 г. по Схемата на единно плащане на площ /СЕПП/ по вина на общинската земеделска служба там, защото не могат да очертаят земите им. Площите, които трябва да заявят, се явяват като бяло петно в ортофотокартите. А утре е последният срок!

Защо чиновниците прецакват стопаните?

Проблемът ни е известен, той е на ниво Държавен фонд „Земеделие", каза  директорът на  Областна дирекция „Земеделие" в Хасково Дора Ангелова. Още в начало на кампанията са уведомили  за белите петна Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие". Затова общинската служба по земеделие в Ивайловград сега е трябвало да издири стари снимки и да ги наложат върху новите ортофокарти, но не са  го направили.

Пак питаме, защо?

Отговорен служител от Министерството на земеделието и храните също каза, че е запознат също с проблема. И уточни, че в ортофокартите има  бели петна, защото не навсякъде  от гръцка страна съседите ни са позволили да се снима. От министерството са осигурили  използвани снимки от 2007 г. насам, макар и стари, за да могат хората да очертаят площите си. Информацията е предоставена на Разплащателната агенция.

Но защо в Ивайловград не знаят?

Считаме, че проблемът  е решен. Ако все още има проблем на някои места, трябва от   Общинската земеделска служба да ни информират какво можем да направим, каза служителят от аграрното министерство.

Днес в Общинската служба в Ивайловград с шеф Пепа Картулева  не знаеха как да постъпят. Върнаха  отчаяни стопани, без да им очертаят нивите и без да им дадат никакъв кураж, че държавата може да им помогне.

А иначе сей, земеделецо! Сей си нови ядове!

 

0 коментара:

Публикуване на коментар