Възпоменание на жертвите през 1913 -та в с.Гугутка

вторник, 16 юли 2013 г.

Share this history on :


На Илинден в село Гугутка, ивайловградско, ще отбележат 100 години от опожаряването на селото от турския башибозук през 1913 година. Възпоменанието на избитите преди век гугутчани ще започне на 20 юли в 11 часа . След това ще бъдат припомнени събитията "в най-постралата Ивайловградска кааза" , където са напълно опожарени 9 села. Ще бъде представена книгата "Кървавата 1913 г" от Георги Петков, родом в  Гугутка.  В книгата се разказва за жестокостите на турския башибозук и части на редовната турска армия в родното село на автора. Трагичните събития са сравними с кланетата при Батак и днешно Маджарово, казва писателят Петър Василев, който представя преди време второто издание на книгата на среща с читатели. "Кървавата 1913 г" е истински мемориал на Гугутка, по-дълготраен от гранита, допълва той.  Изпълних бащината заръка  и  по спомени и документи написах тази своеобразна история на моето село,  която е най-голямото ми богатство , смята авторът. Иначе всичко щеше да потъне, казвали неговите земляци.
Наред с вековната годишнина , гугутчани ще възродят и позабравената традиция да се провежда среща -събор . На Илинден ще се съберат близки и далечни роднини от селото и тези, които са го напуснали преди години. Днес в селото живеят около 80 души, но се очакват гости от Ивайловград, Крумовград, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора.

Преди две години в Ивайловград Георги Петков представи книгата си "Моите духовни струни” книга девета, том първи „Кървавата 1913 година – гордост и печал”. Авторът разказа за усилията си да издири сведения за историческите събития през 1913 година, когато башибозук и наказателна рота от турската армия опожаряват село Гугутка, изклани са и са разстреляни стотици жители, десетки са осакатени. Представянето на книгата тогава бе и повод да се обсъди възможността за организиране на събор в Гугутка.

Георги Петков е автор на тринайсет книги , две от които са за родното му село Гугутка. Той е роден през 1937 година. Учи в Гугутка, Крумовград и София. Работи в системата на МВР. Сега е пенсионер, живее в Кърджали. Семеен с две дъщери.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар