Искат да стоят малка ВЕЦ на гръцката граница

вторник, 24 април 2012 г.

Share this history on :

Проект за малка ВЕЦ с бент на река Арда току до границата с Гърция има фирма „Рискинженеринг" – една от най-авторитетните български компании в областта на енергетиката, екологичните технологии, информатиката и прочие авангардни области. Засега не е сигурно дали проектът ще може да бъде осъществен. В края на миналата седмица във фирмата получиха отказ от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково да бъде направен Доклад за въздействие върху околната среда /ОВОС/ за съоръжението. Засега не е известно какви са мотивите за отказа, но от фирмата заявиха, че ще обжалват. Ако все пак се постигне консенсус между инвеститорите и ековластите, проектът може да се осъществи.

Новината за строителството зарадва местните хора заради възможността за работа. По време на изграждането се очаква да бъдат ангажирани между 50 и 100 души. А след като бъде построен бентът, ще е привлекателно място за отдих, за риболов и плаж. Наоколо е много красиво място, но някога недостъпно заради граничните съоръжения, а сега, защото няма пътища. Езерото ще е точно под средновековната крепост Родостица, където, според френския хронист Жофроа дьо Вилардуен е отседнал цар Калоян, а наблизо е бойното поле на битката на войските му с кръстоносците. Наоколо направо гъмжи от места, свързани с исторически събития, останки от богатата история на региона, природата е   красива и девствена.

Бъдещото езеро ще е с дължина около 400 м в широкото на това място корито на реката, на около 5,5 км под стената на яз. „Ивайловград". Юзината ще произвежда до 10 киловата ток. Ще работи само когато се изпуска вода от големия язовир.

Времето ще покаже дали ще остане само хубава идея или ще го видим осъществено.




-----------------------------------------------------------------
Почивка на о.Крит с чартър на 19.05 – 8 дни, от 175€. До -25%!

0 коментара:

Публикуване на коментар