Учредяват Национално тракийско движение „Памет за 1913”

вторник, 26 ноември 2013 г.

Share this history on :


Представянето на книгата на Георги Петков „Кървавата 1913” бе поводът, който събра потомци на тракийските бежанци от цялата страна в Пловдив

Тракийци от цяла България се събраха в Историческия музей в Пловдив в четвъртък, 21.11.2013 г., за да присъстват на представянето на книгата на Георги Петков „Кървавата 1913”. Живата тракийска рана този път прокърви от децата на тракийските бежанци. Търсейки отговори на хилядите въпроси, те решиха да положат началото на Национално движение на тракийците, което нарекоха „Памет за 1913”.

На събитието присъстваха хора от Бургас, Елхово, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и София. Стана ясно, че тепърва ще се изграждат организационни комитети в по-големите градове на страната, за да се представи пред цялата общественост и пред държавата темата за тракийските българи 100 години след разорението им. Синовете и дъщерите на бежанците искат достойно да се почете паметта на предците им 100 години по-късно. Те искат да разберат истината за съдбата на родовете им и настояват темата да бъде разгледана исторически от всички гледни точки. Търсят отговора за ролята на държавата и църквата в този момент. Ще се борят в учебните програми да се даде дължимото място на тези събития, които засягат огромна част от българското общество, и те да бъдат изучавани в училище.

Книгата на Георги Петков „Кървавата 1913” бе поводът, който „отприщи“ историческата стена, зад която остава сритата истина за разорението на тракийските бежанци век след събитията. Реквием за разорените и загинали тракийски бежанци, който отеква във вените на техните наследници, така определиха книгата, носеща живия разказ за трагичната съдба на хиляди българи. Разтърсващите разкази на очевидци на събитията, опожарените села, домове и църкви, трагедията на опозорените български жени, тежката миризма на изгоряло човешко месо, посечени детски глави няма как да бъдат прежалени, няма как да бъдат забравени. Един човек – Георги Петков, застана пред света със своята книга, за да изпълни предсмъртното желание на своя баща.

Присъстващите тракийци в Историческия музей в Пловдив носят същите тежки бащини завети на раменете си и са готови да ги изпълнят пред България и народа си. Начинът е – национално движение на живата тракийска памет, казва инициаторът и организатор на събитието писателят Иван Бунков, главен редактор на вестник „Нов живот“.

0 коментара:

Публикуване на коментар