Кметът Диана Овчарова забавя плащания по социален проект

четвъртък, 3 април 2014 г.

Share this history on :
35 лица, които предоставят социалната услуга "домашен санитар" и "личен асистент" на 93-ма потребители от община Ивайловград, останаха четири месеца без заплати.Трудовите им договори са сключени с кмета Диана Овчарова, която чак на 3 април 2014 година чрез сайта на общината уверява, че заплатите ще бъдат платени. Овчарова реагира "светкавично" след като се запознава с отговора на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов на питане на народния представител Стефан Танев по повод забавени плащания по проект BG05PO001-5.1.04-0031 "Помощ и подкрепа" в Община Ивайловград.
Буди недоумение защо до този момент Овчарова не е намерила за необходимо да предприеме адекватни мерки или светкавично, както когато трябва да съобщи, че е наказала, не е упражнила контрол ? За всеки е ясно, че служителите са тези, които изпълняват нареждания, задачи и т.н., а кметът следи за недопускане на подобни нарушения.

Ето и категоричния отговор на социалния министър :
"Съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ :Договарящият орган прави междинни и окончателни плащания на базата на действително изпълнени дейности, извършени и верифицирани разходи и след представяне на първични разходооправдателни документи."
И още : Агенцията за социално подпомагане в качество си на Договарящ орган след направена проверка е установила, че към м.януари 2014 Община Ивайловград не е подала нито едно искане за междинно плащане.
Превид това обстоятелство, както и факта, че дейностите по проекта приключват до 01.06.2014 година, многократно са провеждани разговори с бенифициента -община Ивайловград като е дадена препоръка в кратък срок да бъде внесено искане за плащане след отчитане на направени до момента разходи. И към настоящия момент Община Ивайловград не е депозирала отчет , придружен с искане за междинно плащане.
И пак : "Координаторът на проекта, след съгласуване с ръководството на общината е поел ангажимент пред Договарящия орган , че на 24.03.2014 година ще бъдат изплатени възнагражденията за месец декември 2013 година, а до края на месец март 2014 - за месеците януари и февруари 2014 година.




Вижте текста на отговора на министъра на труда и социалната политика :


0 коментара:

Публикуване на коментар