Ивайловградчани на национално поклонение в Маджарово

вторник, 1 октомври 2013 г.

Share this history on :



гости на събора в Маджарово
  

Тракийският хор “Яни Попов” и групата за обработен фолклор от ивайловградският квартал “Лъджа” участваха в традиционния възпоменателен събор в Маджарово.





хор "Тракия" /снимка "архив"/


хор кв. "Лъджа" /снимка "архив"/

Националното поклонение бе по повод 100-годишнината от трагичните събития, когато през 1913 година край тогавашното село Ятаджик е пролята кръвта на хиляди българи от Беломорска Тракия. Ивайловградчани, се поклониха пред Пантеона на загиналите и поднесоха венци пред паметниците на воеводите Димитър Маджаров, Руси Славов и капитан Петко войвода. По-късно фолклорните групи от Ивайловград се включиха в концертната програма, която се състоя на централния площад в град Маджарово.



Националното поклонение “Ден на тракийската памет”, което премина под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, бе организирано от Съюза на тракийските дружества и община Маджарово.



Заупокойна молитва отслужи старозагорският митрополит Галактион.



На поклонението присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народните представители от хасковския избирателен район както и дейци на тракийските дружества от страната.




Участието на самодейците от Ивайловград на събора в Маджарово бе осъществено с финансовата подкрепа на народния представител от Хасковски избирателен район Стефан Танев.



 


0 коментара:

Публикуване на коментар