Експонати от разкопките на могилата край с. Свирачи в НИМ

понеделник, 29 юли 2013 г.

Share this history on :


След десетилетие на реставрация във витрините на Националния исторически музей /НИМ/ ще бъдат експонирани предмети от стъкло и керамика - апликациите на погребална колесница от могилата край село Свирачи. Тя е част от фамилния некропол на една от най-забележителните антични вили, които са съществували в тракийските земи - Армира край Ивайловград.
Ювелирно изработените апликации от погребалната колесница от могилата на село Свирачи се реставрират повече от 10 години. Всичко е възстановено с изключително голямо търпение и прецизност.
"Всяко отделно парченце е минало под микроскоп, милиметър по милиметър, всички тези апликации, които вие виждате сега от сребро, бяха покрити с корозионни продукти, които трябваше да се свалят, за да се разкрие красотата на апликациите" - обясни Светла Цанева, ръководител на ЦЛКР към НИМ.
Пластиките са датирани от края на І-ви и началото на ІІ-ри век. На тях са изобразени сцени от култа към бог Дионис, неговата маска, неговата свита, сюжети от гръцката и тракийска митология. Особено внимание предизвиква ловна сцена на куче, което захапва сърна.
"Изключително ценното е, че с тези предмети по безспорен начин беше доказан тракийския произход на собствениците на това антично имение, което се е развило в прекрасния южен край - долината на река Армира" - заяви доц. Гергана Кабакчиева, археолог от НАИМ при БАН.
Релефните метални изображения са върху лят бронз с посребрени и позлатени апликации. Те са покривали ярема на един от двата коня, с които е била погребана знатна тракийка, владетелка на античното имение "Вила Армира", разказва доц. Гергана Кабакчиева. Със сигурност тя е била жрица на този регион и е изобразена върху една от апликациите.
"Ще бъдат в две или три витрини, които ще поставим заедно с другите находки - стъклените и бронзовите съдове, в НИМ на мястото на мозайките от вила Армира" - разясни проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.
Всеки некропол разказва за своето време. Експозицията от предмети, открити в Голямата могила край село Свирачи, обещава да покаже богатството и славата на аристократичния род, живял във вила Армира преди близо 1900 години.





части от колесницата са
експонирани в музея в Ивайловград

 

0 коментара:

Публикуване на коментар