Ден на тракийската памет в Маджарово

неделя, 7 октомври 2012 г.

Share this history on :

 Традиционният национален събор "Ден на тракийската памет" събра край Маджарово на 29 септември стотици потомци на бежанци от Източна и Беломорска Тракия . Те почетоха 99-тата годишнина от гибелта на близо 2 000  тракийци, избити от турците край бреговете на Арда  по време на междусъюзническата война.

След като домовете им остават извън пределите на България, бежанците търсят спасение в родината си. По пътя към свободата много от тях изгубили част от семействата си, а в паническото си бягство били принудени да захвърлят дори и децата си.
Сред потомците, дошли днес да запалят свещ в памет на загиналите, бе и Анастасия Григорова, чийто дядо по майчина линия също е сред жертвите. " Майка ми е била на 4 години, вързана на гърба му. Стават с приятелите  да преминават Арда, когато един куршум пронизва баща й в главата и той остава на място. Майка ми остава на гърба му, нея не са я убили. Десет дни е била в гората с хиляди други деца, ходили да събират за храна шипки и каквото намерят, пили са червена вода" – разказва възрастната жена. Мнозина от бежанците се удавили при опит да преминат Арда, чиито води били чак до шията. Други от бегълците загинали от дъжда от куршуми, с който ги обсипали турските потери. "Това са били големи трагедии, които никога не могат да се забравят. Всеки трябва да ги знае, всеки трябва да почита загиналите и да се учим от техния подвиг" – категорична е баба Анастасия.
Участниците в събора разгледаха костницата в  Мемориалния комплекс край Маджарово и запалиха свещ в параклиса, изграден в памет на загиналите тракийски бежанци.
Гости на събора бяха депутати от ГЕРБ, Коалиция за България, ПП „Атака", областният управител Ирена  Узунова, кметове на общини, ръководители на политически партии и неправителствени организации от региона, които поднесоха венци и цветя пред паметника-костница. Слово произнесоха кметът на Маджарово Милко Армутлиев, председателят на СТДБ Красимир Премянов и Никола Инджов, потомък на бежанци от Беломорска Тракия, поет и публицист.
Кратка реч имаше и Волен Сидеров, председател на ПП „Атака".
Поздравителни  адреси до събора изпратиха министър-председателят Бойко Борисов  и Сергей Станишев-председател на НС на БСП.

0 коментара:

Публикуване на коментар