Ценни антични мозайки отново във вила "Армира" ?

събота, 6 октомври 2012 г.

Share this history on :

Едни от най –красивите мозаечни пана, открити при разкопките на антична вила "Армира" да бъдат експонирани на място, обеща  пред ивайловградчани директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той беше на посещение в  Ивайловград за историческа беседа по повод 127 години от Съединението на България. Мозайките от спалнята на един от собствениците на вилата с неговия образ и още едно голямо мозаечно пано, на което са  представени митологична сцена с богинята Артемида и ловеца Актеон, превърнат от нея в елен  са в експозицията на Националния исторически музей в столицата.  

За втори път проф.Димитров поема  ангажимент мозайките да бъдат върнати там, където са открити при разкопките през 60- 70 –сте години. През 2008 година при приключването на първия етап от реставрацията и консервацията на един от най-значимите археологически обекти в района, директорът на НИМ беше категоричен, че ценните мозаечни пана трябва да бъдат поставени на своите места във вилата. 

Сега предстои втори етап от реализацията на проект на общината "Антична вила "Армира" за строително –монтажни и консервационни работи, който е финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" . Стойността на проекта е 1 894 217,04 лева, съобщават от общинската администрация. 

Проектът е разработен през 2010 година  и спечели финансиране през 2011 –та по схема "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции". Във връзка с изпълнението на проекта община Ивайловград е обявила две обществени поръчки. Едната е за изпълнение на строително-монтажни и консервационно –реставрационни работи. Част от дейностите са свързани с реконструкцията и анастилоза на мраморна архитектурна декоративна пластика, и реставрационни операции на мозайките от всички помещения на вилата. Другата обществена е за доставка на оборудване и обзавеждане , сред които радио-, телевизионно, съобщително, далекосъобщително и сродни видове оборудване, телевизионни и радиоприемни устройства за запис и възпроизвеждане на звук или образ.

Крайният срок за получаване на оферти и за двете обществени поръчки  беше 28 септември, а офертите са отворени на 1 октомври. 


0 коментара:

Публикуване на коментар