Празник на виното и любовта по Еньовден честваха в Ивайловград

понеделник, 24 юни 2013 г.

Share this history on :






Че за виното и любовта има специален зимен празник,  знаем всички, но че и през лятото такъв празник е не само невъзможен, но и наложителен го доказаха в Ивайловград. Мнозина, обединени от тази идея,  истински се забавляваха ден преди  честването на  билките и техните целебни сили и то не къде да е, а в двора на винарска изба в Ивайловград. Вратите на винарната със собственици Иванка и Юлиян Ямантиеви се отвориха, за да посрещнат гости от София, Пловдив, от съседна Гърция и местни жители. Така се изпълни желанието, споделено от организаторите и гостите миналата година, срещите да станат традиционни. Така,  както през зимата се чества Трифон Зарезан, през лятото поводът за празнична фиеста да бъде лятното слънцестоене, споделяха гости и организатори.
И защото култът към слънцето има водеща роля в магическата обредност в народните вярвания за Еньовден,  голям запален огън и горящи факли осветиха тържеството, което започна с игривите хора на децата от танцовия състав към читалището в града. В програмата се редуваха и  изпълненията на инструментално трио, с автентични фолклорни песни на певческите състави към градския клуб „Тракия”  и село Свирачи.
Дъхави венци от билки, мълчана вода, провирането през  еньовски венец и прескачането на огън за здраве направиха така, че всички да се хванат заедно на хорото, да го завият на няколко ката и дълго да не се пускат, опиянени от красотата на вечерта. Сръчните ръце на жените от фолклорната група от село Свирачи бяха изплели стотици венци от билки , които украсиха главите на гостите, а  жените в  мигом се пръвърнаха, сякаш в самодиви. Кръшните български хора се редуваха с  гръцко сиртаки, и нито правото хоро се опря на гръцките гости, нито сиртакито на българите. Така бе и на трапезата, където  вкусните гозби изобилстваха. 
Отново гост на тържестото бе кметът на близкото до границата с България село Алипохори, Трендафил Накудис, който тази година лично приготви не едно, а две чемермета. Зои Трангуди, собственичка на малък кулинарен цех в Спилео, се похвали с традицонната трахана, която се оказа вкусна досущ като тази в ивайловградския край. А че са близки вкусове и рецепти от двете страни на границата има още едно писмено доказателство от Зои Трангуди, която е издател на книга, в която са събрани отбрани стари рецепти от областта Тракия, в България и Гърция.
Биопродуктите - овче сирене и кашкавал, телешко месо, хляб от лимец и ръж на земеделските производители от ивайловградското село Плевун, от маджаровското Горно поле и стамболовското село Рабово, бяха истинско пиршество за ценителите не само на вкусните, но и здравословни ястия.
Домакините от винарската изба не пропуснаха да рекламират района на Ивайловград освен с хубавото вино и с природните и културно-исторически забележителности. Така празникът се превърна в още една стъпка за популяризиране на този очарователен южен край, който е един от районите в България с най-много слънчеви дни през годината и подобава да чества лятното слънцестоене и да почита природата и нейните магически сили.

Диана Маркова
www.novjivot.info

0 коментара:

Публикуване на коментар