Два събора тази събота в Ивайловградско

петък, 10 август 2012 г.

Share this history on :

Ивайловградското село Покрован ще посреща гости в края на тази седмица - на 11 август. На традиционния събор се очаква да дойдат най-много покрованци, които днес живеят в Куклен, а също така гости от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали. 

Съборът по традиция се посвещава на годишнина от трагичните събития за селото през 1913 година. Тази година се навършват 99-години от погрома. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на избитите 33 -ма мъже в училището и другите 13, сред които и жени, намерени на други места край селото. Преди това ще бъде отслужена панихида. Свидетелствата на оцелелия като по чудо тогава Кольо Димов записва проф. Любомир Милетич в книгата си "Разорението на тракийските българи". 

Съборът е в навечерието и на храмовия празник на 15 август - Успение Богородично. Покрован е едно от първите села в Родопите, самоосвободило се от гръцкото духовенство през 1861 година, преминавайки под лоното на католическата църква, запазвайки източноправославните обреди. Литургия и заупокойна молитва в църквата е предвидена от 10 часа на 11 август. Ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве. Вечерта на площада ще има програма с участието на самодейни фолклорни състави. Ще свири народен оркестър.

Пак в събота, на 11 август, събор ще има и в ивайловградското село Плевун. На селския площад ще ви посрещнат с хубава музика, вито хоро и усмихнати домакини. Оправни баби ще ви гостят с интересни местни ястия: таркалчета, смигдал и масленица със сусам. Ще ви попеят, пък ще ви накарат и да се посмеете, споделят организаторите от община Ивайловград и кметството в селото. Дървото на историята ще можете да закичите със своята, за да се запази духът на Плевун и занапред, съобщават от общинската администрация в Ивайловград.

На снимката : изглед от с. Покрован



-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите

0 коментара:

Публикуване на коментар