Георги Варелов : Казаната дума се забравя, само написаната остава

вторник, 21 август 2012 г.

Share this history on :

Ивайловградското село Ламбух има вече своята писмена хроника.  Георги Варелов от Ламбух събра и написа селската хроника в малка книжка. Един от главните източници е живата история на селото , 102 годишната баба Матена,  която и на тези години  може да се похвали с бистра памет.  За всяка дата и събитие се налагаше да се допитвам до нея, споделя Варелов. Той е ползвал и спомените на  старите ламбушенци Георги Рамбелов и Кольо Зангочев, които с голяма точност изброяват родовете, заселили се  през годините в Ламбух. Като първи заселници се определят  братята  Димитър и Ангел Бахчеванови, които идват от Испитли – днешното село Спилеон в Гърция. За раздела, включващ училището и църквата Варелов е ползвал сведения от историческия музей  в Кърджали и изследванията на краеведа от Ивайловград  Димо Чанков.

Повод за издаването на книжката е  93-тата годишнина от основането на селото и традиционния храмов  празник за Петровден  и най –вече, защото трябва да се знае и да се помни. Преди всичко исках да оставя някакъв писмен документ, тъй като казаната дума се забравя, а само написаната остава, категоричен е авторът. 

 Варелов свързва съществуването на Ламбух с близостта му до границата,  с язовира и строителството на ВЕЦ „Ивайловград".  Бъдещото на този крайграничен край е привличането на туристи. Вече имаме една построена къща за гости, оптимист е ламбушенецът.  Спомоществовател за издаването на „Хроника за село Ламбух" е управителят на фирмата  „Перфект Медика" ООД   г-н Деков , настоявал пред Варелов да събере писмените сведения и да ги издаде в книжка. Дарителят бил впечатлен от местоположението на селцето, красивата природа и чистия въздух и с удоволствие идва да отпочива през свободното си време  тук.

Сега в Ламбух постоянно живеещите са 18  души, а най-много, около 242-ма, са живяли през 1956 година.




-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите

0 коментара:

Публикуване на коментар