Фотоизложба „Мистериозните цветя на Източните Родопи“ на фестивала в Хухла

петък, 13 юли 2012 г.

Share this history on :

Мистериозните цветя на Източните Родопи" показват в изложбата, която българско-холандският проект „Новото тракийско злато" представя в тазгодишното издание на фестивала „Мистериите на Хухла 2012" утре, на 14 юли,  в ивайловградското село Хухла.

Христо Христо и Стефан Аврамов, експерти по дива природа и биоразнообразие по проекта заедно с Цвятко Апостолов ще покажат снимки на красивите цветя.

Повечето хора ги свързват с тропическите страни и малцина знаят, че цъфтят и в България. В Източните Родопи и в района на Ивайловград растат близо 30 вида от тях. Сред тях са пеперудоцветният салеп, включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис, двурогата и паяковидна пчелици. Само тук се среща и дремников главопрашник.
Всяка орхидея е микрокосмос, разказва координаторът по дива природа по проекта Христо Христов. Разнообразните им цветове са възникнали успоредно с развитието на опрашващите ги насекоми. Другият любопитен факт е, че симбиозата с микроскопичните гъби, които проникват в корените на растенията, осигурява или подпомага изхранването им.
Заради чувствителността си към промените в околната среда, красотата и биологичните си особености орхидеите са защитени растения.
Такива са и дивите орхидеи в района на Ивайловград в местностите „Ликана" и „Дупката".
Фотоизложбата „Мистериозните цветя на Източните Родопи" ще бъде подредена в сградата на читалището в Хухла. Откриването й е утре от 19.00 часа. Посетителите могат да си купят и пътеводителя и туристическата карта, изработени по проекта.
„Новото тракийско злато" e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.
 


-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите

0 коментара:

Публикуване на коментар