Дарина Кръстева : Вярвам,че младите и способни хора, с труд и амбиция, могат да осъществят мечтите си

понеделник, 18 юни 2012 г.

Share this history on :

Дарина Кръстева от СОУ „Христо Ботев" в Ивайловград е момичето, което има максималния брой точки и от двата теста: по български език и избираемия, в случая по математика.  Пълните шестици и отреждат призово място в Хасковска област заедно със свой връстник от гимназия в Свиленград. Двамата са единствените с по две пълни шестици на тестовете.

 

Дарина е пълна отличничка на Випуск 2012 година в гимназията  в Ивайловград. В училището тя винаги се е отличавала с постоянство и трудолюбие в овладяването на знания, споделят учителите.

 

Следва : интервю с Дарина Кръстева



Щастлива ли си от резултата на матурите и очакваше ли го ?

 -Изключително щастлива съм,може би точно защото не очаквах точно този резултат .Стремях се към  отлични оценки, но никога не съм си представяла пълно отличие.


Трудни ли бяха задачите на теста по математика ?

 -Относително е. От моя гледна точка не бяха особено трудни, щом явно съм се справила.


Защо избра математика като втора матура ? Математиката не е ли труден предмет ?

 -Да, математиката се възприема като един от трудните предмети в училище,затова много хора не смеят да се заемат с нея. Това обаче е само на пръв поглед. Математиката е наука като всички други, необходими са само желание и труд,за да се постигнат добри резултати. Избрах я заради това,че изисква повече логика и мисъл,отколкото запаметяване на информация,както е при другите предмети(науки).Затова тя ми е се струва дори по-лесна от всичко останало.


 Кой  запали интереса ти към математиката ?

-Без да се замислям мога да кажа,че това безспорно беше моята учителка от гимназията-Цвета Митрева. Винаги съм била и винаги ще й  бъда много благодарна за това.


Защо реши да останеш и да завършиш училище в родното си място. Защо не избра математическа гимназия в Хасково, например ?

-Смятам,че образованието,което гимназията в родния ни град ни дава е на достатъчно добро ниво.Всеотдайността на учителския колектив,ръководството и дори помощния персонал е явна. А топлотата и обичта, с които всички тези хора ни обграждат, убедена съм, я няма никъде другаде.


Как се подготвяше за тестовете ?

-Първо-с редовна подготовка за учебните часове през годините. А преди матурите-с решаване на примерни тестове за матура по двата предмета,четене на анализи по литература и решаване на много задачи по математика. А по математика имахме и доста извънкласни и извънучилищни занимания, отново с госпожа Митрева – учителката ни по математика. Без нея нямаше да се справим толкова добре.Безкрайно сме й благодарни!


Обикновено тези, които обичат математика, не харесват много литературата. При теб как е ?

-Харесвам ги и двете.За математиката вече споменах защо.А за литературата-в материала за матура специално влиза само българска литература,която аз като родолюбка много харесвам .


Къде ще кандидатстваш  ?

-Насочила съм се към столицата-ще кандидатствам в Математическия факултет на Софийския университет,а също и в Техническия университет в София.Но целта и мечтата ми винаги е била да бъда студентка в Софийския университет.


Защо точно там ? Не искаш ли да учиш в чужбина ?

-Мислила съм за чужбина, за малко, преди години, но не виждам  смисъл.Обичам България и смятам,че образованието,което ни предлагат родните висши училища е на ниво, конкурентно на това от другите европейски университети.


Какви са мечтите ти  по отношение на реализацията след завършване на висше образование ?

-Единственото ми желание е да имам работа, по възможност отговаряща на образованието и специалността ми и то в България.Смятам, че това е напълно възможно.


Как мислиш, какви са перспективите за развитие на един млад човек  в България ?

-Все още вярвам,че младите и способни хора с труд и амбиция могат да осъществят мечтите си и да се реализират в България. За жалост много млади хора вече не вярват в това, но аз съм оптимист. Дано да има повече оптимисти по този въпрос.


Ще се върнеш ли в родния си град след завършване на образованието ?

-До неотдавна бях категорична,че няма да се върна тук.Сега обаче не го изключвам като вариант,напълно възможно е.Просто не смея още да правя конкретни планове за по-далечното бъдеще.Имам една-единствена мечта и план-каквото и да правя и където и да съм,да бъда щастлива.  


Въпросите зададе : Диана Маркова



-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите

0 коментара:

Публикуване на коментар