Сергей Станишев изпрати поздравителен адрес до присъстващите на събора на Илиева нива

понеделник, 4 юни 2012 г.

Share this history on :

Народният представител Емилия Масларова от парламентарната група на „Коалиция за България „ и председателят на Общинския съвет на БСП в Ивайловград Георги Марков присъстваха на възпоменателен събор за убитите деца на тракийски българи на мемориалния комплекс  Илиева нива край ивайловградското село Глумово. Те поднесоха венци и цветя през паметника. 

Председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев изпрати поздравителен адрес до събора. В поздравлението се казва : „Поздравявам Ви с провеждането на Национален младежки тракийски събор- Ден на тракийското дете - една родолюбивата традиция, която продължава вече години наред след официалното откриване на този чудесен мемориален комплекс на Илиева нива през 1996 година по повод стогодишнината от създаването на Съюза на тракийските дружества в България.

На днешния ден отново ще се поклоним пред паметта на невинните деца, вричайки се, че тази трагедия отпреди 99 години никога повече няма да не се повтори. Трудно е с думи да се опише страданието на бежанците от Западна и Източна Тракия, тръгнали да търсят дом и огнище, убежище и защита, а намерили тук своята Голгота. Трудно е с цифри да се изрази този невиждан в нашата нова история погром, това разорение от мрачната 1913 г., през лятото и есента на която няма ден без кланета и пожарища. Няма ден без разрушени черкви, училища, читалища или къщи, а отнемането на детския живот...това е чудовищно, нечовешко.

Нека свеждайки чела и застивайки в минута мълчание да помним, че ние трябва да пазим детския живот.  

Длъжни сме да подарим на децата светло бъдеще и щастливи дни. 

Да обединим усилията си и да им завещаем свят без войни, насилие и погроми."

Преди да присъстват на Илиева нива, членове на Общинския съвет на БСП  поднесоха венец пред паметника на Васил Левски в Ивайловград, по повод 2-ри юни Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. 

Организаторите от Община Ивайловград явно без да преценят, бяха обявили в поканите поднасянето на венци за 10 часа, но много по-рано те се изнесоха към Илиева нива, поднасяйки още 9.30 венец пред паметника на Апостола. 


 

0 коментара:

Публикуване на коментар