Отново на Илиева нива за поклон и вричане

неделя, 3 юни 2012 г.

Share this history on :

Тук сме, защото  знаем, че народ без памет е народ без корени. Тук сме, защото не искаме да забравим, но и не търсим възмездие. Тези думи се повтаряха най-често на  2 юни на Илиева нива. Там край ивайловградското село Глумово на мемориалния комплекс, състоящ се от паметник, параклис и чешма, се събраха за да се поклонят пред паметта на невинните жертви през 1913 година, деца, младежи, потомци на тракийски бежанци, членове на тракийски дружества от Стара Загора, Пловдив, Хасковска, Кърджалийска  и Бургаска области.

„Днес през второто десетилетие на 21 век, ние поредното поколение на своите героични деди, национално отговорно и достолепно правим своя прочит на историята, за да преосмислим нейните уроци. Днес ние откриваме пътищата за възраждане и единодействие, за да върнем на Тракия нейната отколешна слава като процъфтяващо място за съзидателен труд и достоен живот"- каза в словото си Димитър Иванов, председател на Младежкия тракийски съюз в България. „В този ден на помен и памет призоваваме за единство, вяра и сили в градежа на България. Ние тракийци сме способни на това"- заяви още той. 

Приветствие към дошлите на Националният младежки тракийски събор – Ден на тракийското дете, отправи кметът на община Ивайловград Диана Овчарова. Поздравителни адреси изпратиха : Бойко Борисов – министър-председателят на Република България, Сергей Станишев – председателят на парламентарната група „Коалиция за България", областният управител на Кърджали Иванка Таушанова, председатели на общински съвети и кметове на съседни общини.

Официалната част започна с панихида в памет на избитите тракийски деца. Църковният ритуал извършиха свещениците: отец Здравослав от Ивайловград, отец Димо от с.Свирачи и отец Александър от Крумовград. Те преляха паметника с вино и раздадоха  варено жито за „Бог да прости" на децата и гостите. 

След обявяването на минутата мълчание в памет на загиналите невръстни деца, дълга върволица от венци и цветя се отправи към монумента. Краят на официалната част бе сложен с ефектно пускане под звуците на детска песен, на огромен букет от 200 бели, зелени и червени балони в небето, символ на детските мечти, необятни като небесната шир, с послание за мир и чисто небе. Това бе единствено по-стойностно в организираната официална програма, пред паметника, която иначе премина вяло и безлично за разлика от предишни години, когато звучаха прочувствени стихове, които трогваха присъстващите до сълзи.

За дошлите деца на събора, предимно от училищата в община Ивайловград и детската градина, бяха уредени няколко къта за рисуване, апликиране и моделиране.

Поклонението не бе уважено от представители на централната изпълнителна власт. Там бяха единствено народните представители от Хасковски регион Емилия Масларова, Иван Петров , заместник –областните управители на Хасково и Кърджали Николай Нанев и Асен Тюрдиев. Красимир Премянов- председател на Съюза на Тракийските дружества в България като съорганизатор на събора бе с дошъл с членове на Централното ръководство на Тракийския съюз : Румяна Вълчева, Нонка Матова, Петра Мечева, Димитър Шалапатов. Присъстваха и председатели на регионални тракийски дружества.

Съборът тази година съвпадна с 2 юни. Затова в 12 часа вой на сирена накара всички присъстващи на Илиева нива да застинат в минута мълчание в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Концертната програма бе открита с изпълненията на децата от детската градина в Ивайловград. Участваха още певчески и танцови състави от Кърджали, Момчилград, Крумовград, Кирково Маджарово. Интерес предизвикаха изпълненията на танцов състав от гръцкото село Докса, което се намира в съседство с община Ивайловград. Танцьорите от Гърция бяха бурно аплодирани от кмета на Димотика, Параскевас Пацуридис, който дойде на събора заедно със съпругата си, кметове на гръцки общини от района. Поради това, че кметът на Ивайловград Диана Овчарова и част от официалните гости, се бяха оттеглили на обяд в ресторант в Ивайловград, гръцките гости бяха приветствани от бившия кмет Стефан Танев и бившия председател на Общинския съвет Георги Марков, които сега са общински съветници в новия местен парламент.

Проявите посветени на Националния младежки тракийски събор и 2 юни Деня на Ботев продължиха вечерта на площада в Ивайловград, където ансамбъл „Китна Тракия" от Хасково и  танцов състав „Панагия сомела" от Ферес, Гърция представиха  концертна програма. Гвардейският отряд на Езиковата гимназия „Христо Ботев" от Кърджали дефилира по централната улица. Тържествена заря-проверка отбеляза финала на честванията.

Спомоществователи на тържествата, посветени на събора станаха фирми и предприятия от страната, региона и Ивайловград. Традиционна подкрепа общината получи от Застрахователно акционерно дружество "Енергия", както и от ОББ, и още редица фирми от общината и региона.


0 коментара:

Публикуване на коментар