Почитат паметта на избитите тракийчета

петък, 1 юни 2012 г.

Share this history on :

 Паметта на избитите от турския башибозук деца на тракийски бежанци през 1913 година ще бъде почетена на 2 юни в местността Илиева нива край ивайловградското село Глумово. 

За 16 –ти пореден път, откакто през 1996 година е открит мемориалният комплекс, състоят се  от паметник, параклис и чешма, община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества организират Национален младежки тракийски събор-Ден на тракийското дете. 
Възпоменанието ще започне със заупокойна молитва  в 10.30 часа пред паметника. Непосредствено след това започва официалната част и поднасянето на венци и цветя в памет на невинните жертви. След обяд на сцената на Илиева нива ще се изявят детски танцови и певчески състави от различни части на страната. 
Вечерта от 19 часа на площада в Ивайловград ансамбъл „Китна Тракия" ще представи свой спектакъл. Очаква се в концертната програма да участва и танцов състав от съседна Гърция. Финал на програмата ще сложат гвардейски марш и тържествена заря-проверка.

До 1999 година съборът се провежда през месец септември, а след това по решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България съборът на Илиева нива се провежда и като Ден на тракийското дете. За време на провеждането е определено, ежегодно, първата събота от месец юни като така датата съвпада с честването на Международния ден на детето. Идеята на Световния ден на детето, първи юни, да бъдат запазени усмивките на всички деца по света се слива с идеята на тракийци, на този ден, да се преклоним пред паметта на децата, където и да е, каквито и да са били те. 

0 коментара:

Публикуване на коментар