Поклон пред паметта на героите

петък, 6 април 2012 г.

Share this history on :
Ученици от СОУ "Христо Ботев" Ивайловград, служители от общината и местни жители днес поднесоха венци пред паметника-костница на загиналите руски войни край ивайловградското село Славеево. На поклонението присъства заместник-кметът на общината Виолета Недялкова. Учениците рецитираха стихове по повод Освобождението. В словото си креаеведът Димо Чанков каза, че паметникът е открит през 1978 година след като при разкопки в двора на църквата местния родолюбец Яни Калпаков намира тленните останки на руските войници. Най-вероятно те са били войни от Сборната Кавказка кавалерийска бригада под командването на генерал-майор Пьотър Александрович Черевин, която в края на 1878 година поставя началото на своя знаменит поход през Родопите по маршрута Асеновград -Чепеларе- Смолян-Златоград- Крумовград - Гугутка -Мандрица - Димотика.
На паметника на връх Черни рид венци поднесоха общински служители, служители от ГПУ в Ивайловград, ученици и учители от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Железино.
Пред паметника на Христо Ботев учениците и учителите от училището в Ивайловград застанаха в минута мълчание в памет на великия поет и революционер. Слово за предстоящия Национален празник произнесе директорът на училището Александра Хорозова.
Тържества по повод 3 март - Националния празник на България се проведоха и в училищата в селата Свирачи и Белополци.

0 коментара:

Публикуване на коментар