Антична вила "Армира" в новата класация на ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ

неделя, 8 юли 2012 г.

Share this history on :

Антична вила „Армира" край Ивайловград , Крепостта край Мезек и Александровската гробница са трите обекта от Хасковска област включени в  онлайн  гласуването на националната класация за материално културно наследство „ Чудесата на България".  Класацията цели да бъдат определени обектите, които да бъдат поставени под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Гласуването започна от четвъртък 5 юли.  Във вота само за два дни са се включили над 8 000 души. 

Трите обекта от нашата област обаче са извън първите 10.  Антична вила „Армира" и крепостта край Мезек имат 26% от гласовете, а за Александровската гробница са гласували 25 % . Резултатите са от неделя 8 юли.

Класацията за сега водят убедително Белоградчишките скали, Велико Търново – културен пейзаж и Крепостта Баба Вида. Перперикон и Татул са на пето място в националната класация „Чудесата на България", като са събрали 53% от гласовете.Сред предложенията са още: Кръстова гора,  Пловдив и Старосел, Долината на тракийските царе, Плиска, Сердика, Аладжа манастир и много други.

Можем да гласуваме за 10 от предложените в сайта http://www.bgchudesa.com

Надяваме се, че вашия глас ще допринесе за по-достойно класиране на Антична вила „Армира".


За археологическият обект Антична вила „Армира" -  намира се на 4 км западно от Ивайловград. 

Това е най-посещавания от туристи обект в нашия район.

Уникалната антична вила е открита през 1964 г. при строителството на язовир край Ивайловград. Откритието става популярно като вила "Армира" – на името на малката рекичка, на чийто бряг е построена преди много столетия.

Забележителната планова схема, мраморната украса и подовите мозайки я правят образец на римската провинциална архитектура на Балканите.

Това е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век сл. Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение.

Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв. м – с панорамна тераса и много помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др.). Само на първия етаж помещенията са били 22, ограждащи под формата на буквата П огромен басейн с размери 11х7 м.

За почти четиривековното си съществуване антична вила "Армира" е била преустройвана и поправяна многократно. В началото на III в. тя е била разширена на изток с просторна зала за гости (триклиниум) и сервизни помещения към нея.

В част от сградата е имало римски тип отоплителна система (хипокауст), следи от която се виждат и днес.

Още през първата половина на II в. към вила "Армира" се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Така вилата се превръща в истински дворец от Римската империя – целият първи етаж е бил облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн. Сложната схема на облицовките около басейна повтаря колонадите от древните богати градежи и стенописите от ранноримската епоха.

Особено ценна е мозайката от господарската спалня, където е изваян портретът на един от собствениците й заедно с двете му деца – единствените портрети върху мозайка от римската епоха, намерени досега у нас. Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума с изображение на Медуза Горгона – символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.

След повече от 300 години разцвет през втората половина на IV в. вила "Армира" е била опожарена и разграбена. Руините й са сринати от опустошително земетресение в края на IV в. сл. Хр.


 

-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите

0 коментара:

Публикуване на коментар