Проект за бензиностанция разбуни бизнеса в Ивайловград

сряда, 18 април 2012 г.

Share this history on :

Нова бензиностанция с минимаркет, детски кът и газстанция, отговаряща на всички европейски изисквания иска да построи край Ивайловград свиленградския бизнесмен Коста Паришев. Инвестицията е за около 800 000 лева. По време на строителството и след това ще бъдат открити нови 15-20 работни места.

Бензиностанцията се предвижда да бъде изградена в началото на село Славеево край пътя в близост до ГКПП Ивайловград – Кипринос.  Ивестиционното намерение е заявено в общината през миналата година, когато свиленградския бизнесмен закупува частен имот в това село.  Започвайки процедурата по узаконяване на строителството той се сблъсква с нерешителност и протакане от страна на ръководството на общината.

Вече повече от месец няма движение по въпроса за издаване на разрешение за строеж, процедура, която урежда Закона за устройството на територията. В предвидения седемдневен срок от Закона  няма нито официален отказ за строеж, нито издадено разрешение.

„Ние не искаме да правим нищо незаконно. Искаме да инвестираме, да създадем работни места и подобрим обслужването по отношение на зареждането с горива, сподели пред репортер на в. „Хасковска Марица"  Коста Паришев. „Незнайно защо позицията на кмета на общината Диана Овчарова се смени от изключително позитивна към негативна само за няколко седмици. Това ме кара да мисля, че са се намесили хора с апетити към тези терени, за които моята инвестиция е неудобна",  сподели още Паришев.

В Ивайловград до скоро имаше три бензиностанции. Едната вече затвори врати. От няколко дни в града върви подписка инициирана от  местни бизнесмени, които изразяват тревогата си относно изграждането на нова бензиностанция, която според тях ще доведе до фалит  другите две бензиностанции. Според запознати зад подписката стои бившия общински съветник от БСП, сега от ГЕРБ Златил Хаджиев, който е арендатор на земеделски земи в района на село Славеево. Жителите на селото пък пък приветстват  инвестиционните намерения на свиленградския бизнесмен и са декларирали това в алтернативна подписка, в която са събрани около 80 подписи. Наистина има и противници. У тези хора има опасения, че ще се разнася миризма на газ и бензин.

Златил Хаджиев отрече да е инициатор на подписката, но заяви, че би се подписал и той, ако му бяха предложили. Обясни, че според местните бизнесмени бензиностанцията не само ще е опасна конкуренция за съществуващите две, но ще подбие и търговските обекти. Гостите от Гърция, които идват да си налеят от по-евтиния български бензин, ако го направят в Славеево, няма да отидат до Ивайловград, където би могло да се отбият в някое заведение или да напазаруват. Каза, че друга причина да е против е че, ще се строи в земеделска земя. Грехота е да се съсипва плодородна нива, според него. Но след като му припомнихме, че ще се строи бензиностанцията в урегулиран имот, където в момента има къща оттегли това съображение. Но изтъкна друго – имало планове да се направи от дясната страна на пътя зелена ивица от дървета до Кипринос, а от ляво –велосипедна алея до река Арда на гръцка територия, където ще се направи кей за лодки. Не искаме една бензиностанция да разваля тази зеленина. Идеята предстои да бъде гласувана в Общинския съвет, каза той. 

Господинът като толкова държи да строи бензиностанция, да го направи в промишлената зона, където в момента има свободен терен, изтъкна съветникът.


Диана Овчарова –кмет на община Ивайловград

Изключително много се спекулира с въпроса за бензиностанцията. От една страна има подписка от 69 местни бизнесмени, които са против, защото тя ще спре потока от гръцки туристи до града. Има подписка и „за" от жителите на село Славеево. Тези подписки са само израз на настроенията на хората. Не са причина за спиране на процедурата за издаване на разрешение за строителство. Спряна е заради процесуални нарушения, които установих в хода на Експертния съвет. Няма заповед от кмета за започване на процедурата. Докладва се планът за урегулиран парцел устно, а трябва да е документиран писмено. Има жалби на жители от селото, които са взети предвид, и статутът на парцела е променен от предназначен за бензиностанция на такъв за жилищно строителство. Веднага след това е преоформен за бензиностанция. Имам основания да спра процедурата. Когато бъде извървяна и цялата документация е законосъобразна, тогава ще взема решение. Смятам, че излишно се нервничи около  този случай.

0 коментара:

Публикуване на коментар