НАШЕНЦИ ХВЪРЛЯТ ВЪДИЦИ В ГРЪЦКО

четвъртък, 19 април 2012 г.

Share this history on :

Забраната за любителски риболов е в сила от 17 април и ще продължи до 1 юни като важи за всички пролетно-лятно размножаващите се видове, гласи заповед на министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Само на шест язовира в Хасковска област е разрешен риболовът. Забранителният режим важи за целия язовир „Ивайловград". Язовирът е третият и последен ВЕЦ от водно-електрическата каскада на река Арда, преди реката да напусне територията на България и да продължи в Република Гърция. 
След отварянето на българо-гръцката граница при ивайловградското село Славеево по-запалените рибари имат алтернатива.  Те отскачат до близките гръцки села Миля, Комара, Кипринос и откриват, че река Арда е по-богата на риба в тази си част. В южната ни съседка по принцип няма риболовни билети и забрани за риболов в сладководните басейни. Глобяват и то сериозно ако запалиш огън, както и ако правиш лагер  на нерагламентирани места, споделят запознати. Гърците не са привърженици на сладководната риба и не я ловят целенасочено. Те залагат на морските видове, които се котират високо на рибния пазар в Гърция, затова много често, особено през забранителния период в България, можем да видим въдичари от пограничните райони е долното течение на Арда преди вливането й в Марица на турска територия.
Ивайловградчани отскачат и до Димотика. Градът е на около половин час с кола от граничния пункт. Край Димотика преминава река Бяла, която идва от България и тече през крайграничните ивайловградски  села Долно Луково, Одринци.  В реката има кефали, скобари, уклей, щука и  слуката е добра, споделя Юлиян Стоянов, който обича риболова и се възхищава на гърците, които пазят своите водоеми и бреговете им са чисти. 
Не са редки обаче случаите на поголовно бракониерство, замърсяване на бреговете от рибари, които идват от България и това довежда и до забрани от гръцка страна. По поречието на река Ангиста в област Драма е забранен риболова и затова са поставени табели, които са са написани на български език и очевидно са насочени към нашенци.
За любителите риболовци свободните водни обекти за риболов в област Хасково са язовирите Доситеево, Сираково, Жълти бряг, Гледка, Левка/новия/иОрешец. 
Забраната важи и за арендаторите на язовири, които са регистрирани да
извършват стопански риболов. До 1 юни те нямат право да предлагат и да 
продават риба. Забраната не важи само за тези арендатори, които са 
регистрирани като производителите на аквакултури.

0 коментара:

Публикуване на коментар