Хухла с декларация до парламента и президента за признаване на истината за геноцида на тракийските българи

събота, 3 май 2014 г.

Share this history on :

Истината за геноцида над тракийските българи през 1913 да бъде призната и да влезе в учебниците, да се дискутира в медиите и в обществото, настояха участници и гости на кръгла маса „Геноцидът – 100 години по-късно”, проведена във втория ден от пролетното издание на Мистериите на Хухла. Исканията бяха приети в нарочна декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президента, премиера и международната демократична общност. „Българската памет няма цвят, няма партии, няма разделение – тя е с цвета на синовния дълг към пръстта, където са закопани костите на дедите ни… Днешното обезбългаряване на паметта е толкова страшен факт, колкото физическото обезбългаряване на изконните български земи през 1913 г.», се казва още в декларацията. Тя бе прочетена от водещата дискусията и член на новоучреденото «Национално движение – Памет за 1913», адвокат Елена Костова-Петкова. След края на кръглата маса под документа първи сложиха подписи историкът проф. Стоян Райчевски , водещ на тв предаването „Прокудени от бащин край и автор на „Етническо прочистване на българите в Източна и Западна Тракия”, проф. Георги Граматиков- историк и автор на книга за ивайловградското село Покрован, Георги Дракалиев автор на документалния филм за експортирането на солунските българи през юни 1913 година с кораби в концлагер на остров Трикери (Гърция), където повечето умират при нечовешки условия, Георги Петков автор на документалната повест „Кървавата 1913” , Петър Василев поет и почетен селянин на Хухла, поетесата Ели Видева, драматургът Петър Маринков.

„Събрали сме, за да направим нов прочит на историята така, че да не се смразяваме, а истината да ни просветли, да си простим и се сдобрим,обобщи накрая Иван Бунков, организатор на културния фест и председател на сдружението ”Национално движение - Памет за 1913». Подкрепата и готовността си да помага на всяка родолюбива инициатива на движението изказа към присъстващите и Стефан Танев, народен представител от Хасковска област. «Дойдох тук преди всичко като гражданин, на когото не е безразлична тази тема. Сега, а и преди като кмет на Ивайловград съм иницирал, а и общината е била партньор на множество мероприятия, които са имали за цел да извадят на светло събития и факти от историята през периода 1913-1914-та година, каза Танев.
Подписи под декларацията сложиха и много хухленци и гости на пролетните мистерии, които продължиха с
вселенско надсвирване на акордеонистът Нешко Нешев и цигуларят от Турция Недим Налбантоглу, и поканата им към млади и стари на хоро.


0 коментара:

Публикуване на коментар