Откриват новото крило на училището

сряда, 3 октомври 2012 г.

Share this history on :

На 6 септември тържествено  ще бъде открито новото крило на сградата на СОУ "Христо Ботев",  съобщиха от  пресцентъра на Община Ивайловград. За откриването в града ще пристигне лично  министър-председателят Бойко Борисов. На церемонията ще присъстват министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и проф.Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. 

В нови 9 класни стаи ще влязат учениците за новата учебна 2012/2013 г., когато училището ще чества 100 години. Общинският съвет в Ивайловград гласува 10 000 лева от капиталовите разходи в  бюджета за закупуване на ново оборудване на стаите.

За близо осем месеца от ЕТ "Капител - П. Сивков" в Кърджали, фирмата спечелила обществената поръчка, успя да премахне проблемното западно крило и да го изгради наново. Средствата в размер на 1 567 000 лева бяха осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет в края на 2010 година. Проектирането бе финансирано от Министерството на образованието, науката и младежта през 2009-та. Тогава бе установена необходимостта от разрушаването и изграждането на ново крило на единственото училище , след което се появяват множеството пукнатини, припомня "Хасковска Марица".

След провеждане на две технически експертизи, специалистите бяха  категорични, че има проблеми с носещата конструкция, което налага  преустановяване на учебните занятия в тази част на сградата. Направено бе преразпределение на стаите, за да се допусне преустановяване на учебния процес.

Сградата, която бе съборена, е построена през 30-те години на миналия век. Първоначално е била като двуетажно тяло. През 70-те години е надстроен още един трети етаж. Според специалистите надстрояването е предизвикало допълнително слягане на основата, вследствие на което зидарията се е напукала и на практика почти е разрушена. 

www.hsmaritsa.com

0 коментара:

Публикуване на коментар